Diastáza

V dnešnom článku by som vám rada priblížila diagnózu, ktorá trápi nielen ženy po pôrode, ale aj mladých ľudí-športovcov, ale aj rodičov malých detičiek

Diastasis m. rectus abdominis

Jedná sa o rozostup priameho brušného svalstva, ktoré sa nachádza na prednej strane brucha. Odborne sa toto svalstvo nazýva musculus rectus abdominis. Toto svalstvo odstupuje od hrudného koša a upínajú sa na lonovú sponu. Medzi nimi sa nachádza väzivo, ktoré sa odborne nazýva linea alba (biela čiara). Toto väzivo je flexibilné, dokáže sa rozťahovať a opäť stiahnuť.  Pôsobením vnútrobrušného tlaku napríklad počas tehotenstva, kedy rastie maternica a v nej plod, rozpína sa do strán a dopredu, rozostúpi sa priame brušné svalstvo rozpínaním (roztiahnutím) bieleho väziva medzi nimi, aby nedochádzalo k útlaku vnútorných orgánov. Taktiež vzniká silný vnútrobrušný tlak pri veľkom plode, pri väčšom množstve plodovej vody, pri viacpočetnom tehotenstve, pri každom ďalšom tehotenstve, pri silnom tlaku počas pôrodu, pri nesprávne volenom ošetrení v období po pôrode, jedná sa o nevhodne volené cviky…diastáza môže vzniknúť aj mimo tehotenstva, napríklad u mladých ľudí nevhodným cvičením napríklad v posilňovni, nesprávne vykonávané denné bežné stereotypy, ale aj u mužoch, či malých detí, rovnako aj po úraze v oblasti brušnej dutiny, či po operácii v oblasti brušnej dutiny….

Brušné svaly sa skladajú z viacerých vrstiev svalov

  • priame brušné svaly, ktoré sú častokrát preťažované, vykonávajú flexiu trupu, je to najčastejšie vykonávaný pohyb počas dňa.
  • šikmé brušné svaly, ktoré sa rozdeľujú na vonkajšie a vnútorné. Vykonávajú flexiu a rotáciu trupu. Patria medzi svaly stabilizačné, pomáhajú nám pri napriamení
  • priečny brušný sval, ktorý má za úlohu správne držanie chrbtice a panvy.

Typy diastázy:

 

Diastáza môže byť v oblasti sterna (sternálna), jedná sa o horný typ diastázy, v okolí pupka (umbilikalna) a pod pupkom, ktorá sa môže ťahať smerom nadol k lonovej spone. Taktiež môže byť kombinovaný typ diastázy od sterna po pupok, od pupka po lonovú sponu, alebo od sterna po lonovú sponu.

Samovyšetrenie diastázy

Ľahnite si na zem na chrbát, zohnite nohy v kolenách, rozkročené na šírku bedier, chodidlá položené na zemi, jednu ruku si dajte za hlavu, zdvihnite hlavu nad zem, druhou rukou pomocou druhého a tretieho prsta prejdite od hrudného košasmerom nadol až po lonovú sponu. Ak sa vám prsty zaboria medzi priame brušné svaly, je prítomná diastáza. Ruka v ruke s diastázou ide aj pruh. Ako si vyšetríme, či je prítomný aj pruh? Ľahnite si na chrbát, obe nohy sú vystreté, ruky pozdĺž tela. Zdvihnite obe nohy asi desať centimetrov nad zem. Ak sa nad pupkom objaví strieška, je prítomný aj pruh.

Mám diastázu, čo s ňou?

V prvom rade je dôležitá konzultácia s fyzioterapeutom, ktorý vás naučí správne vykonávanie denných bežných stereotypov, naučí vás správny stereotyp dýchania a následne vás naučí cviky, vhodné práve pre vás.

Kedy je vhodné začať cvičiť?

Ak ste po pôrode a pôrod bol prirodzený, odporúča sa začať cvičiť po skončení šestonedelia. Ak bol pôrod cisárskym rezom, odporúča sa začať po ošetrení a zahojení jazvy po cisárskom reze. Po operácii v oblasti brušnej dutiny sa rovnako ako po cisárskom reze odporúča začať cvičiť až po ošetrení a zahojení jazvy. Ak ste si diastázu vytvorili nevhodným cvičením, športom, po rýchlom schudnutí…odporúča sa začať pod dohľadom fyzioterapeuta čo najskôr. Pri bábätkách sa odporúča tejpovanie bruška a cvičenie len pod odborným dohľadom (detskej diastáze sa budeme venovať bližšie v samostatnom článku).

Je dobré vedieť, že s diastázou sa dá pracovať nielen krátko po pôrode, ale kedykoľvek, nikdy nie je neskoro. Treba si len zvoliť vhodného terapeuta a nepovoliť v cvičení. My vám dáme návod, ale za vás to neodcvičíme 🙂 musí ísť o vzájomnú spoluprácu a vytrvať, len tak dôjdeme do spoločného cieľa.

V prípade záujmu nás kontaktujte na

 

Zanechajte nám svoj komentár

Please enter your name.
Zadajte komentár
Skin Color
Layout Options
Layout patterns
Boxed layout images
header topbar
header color
header position